Menu

Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor? – 5. Hafta

YARATICI ÜRÜNLERİMİZ NASIL KORUNUYOR?

Kazanımlar:
BT.6.2.1.4. Telif hakkı kavramını ve önemini araştırır.
BT.6.2.1.5. Kullanım haklarını düzenleyen lisans türlerini açıklar.

Merhaba sevgili öğrenciler ve meslektaşlarım.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6.Sınıflar için hazırlamış olduğum Yaratıcı Ürünlerimiz Nasıl Korunuyor? sunumu aşağıda yer alıyor. Dersimi de tamamen bu slayt üzerinden işliyorum. Sunumu ve öğrencilerin deftere yazması gereken önemli notları da yazımızda bulabilirsiniz.

SUNUM

BİLGİLERİMİZİ TEST EDELİM

DEFTERE YAZILACAKLAR

ETKİNLİKLER

ETKİNLİK 1 ETKİNLİK 2 ETKİNLİK 3 ETKİNLİK 4

VİDEO İÇERİK

TELİF HAKLARI

  • Telif hakkı, bir kişinin düşünerek ürettiği orijinal ürünler (resim, hikaye, şarkı sözü, roman, yazılım, icat vb.) üzerindeki hukuki haklardır.
  • Eser sahibinden izin alınmadan çoğaltılan-dağıtılan ürünlere korsan ürünler denir. Korsan ürünlerin dağıtılması-satılması suçtur.
  • İnternetten korsan film izlemek, müzik dinlemek veya indirmek korsan ürün kullanmamıza sebebiyet vereceğinden hukuki bir yükümlülüğü vardır.
  • İnternetten yasal bir şekilde film izlemek için netflix, bluetv,puhutv, amazon prime gibi platformlar tercih edilmeli.
  • Yine aynı şekilde internetten yasal bir şekilde müzik dinlemek için Youtube, spotify, fizy, deezer gibi platformlar tercih edilmeli.

Adil Kullanım Nedir?

Eserin izin alınmadan kullanılabileceği durumları adil kullanım belirler. 

  1. Eserin belirli bir bölümünü kullanmak, 
  2. Eseri eğitim amaçlı kullanmak, 
  3. Eseri ticari amaç dışında kullanmak adil kullanım kapsamında olabilir.

Açık Erişim Nedir?

Ücretsiz ve açık erişim herkesin her yerde ve her zaman bilgiye erişmesini mümkün kılar. Kullanıcılar materyaller üzerinde değişiklik yapabilir ya da farklı materyalleri birleştirerek kullanabilirler.

Yaratıcı Birliktelik (Creative Commons)

Eserlerin sahiplerinin izin verdiği şekilde kullanılabilecek bir lisans türüdür.
Yaratıcı birliktelik sembolünün (CC) olduğu eserler telif hakları çerçevesinde kopyalanabilir, dağıtılabilir, düzenlenebilir ve birleştirilebilir.

LİSANS TÜRLERİ

Ücretsiz Yazılım (Freeware): Dağıtımı ve kullanımı ücretsiz olan oyun ve yazılımlardır.
Açık Kaynaklı Yazılımlar (Open Source): Ücretsiz yazılımların üzerinde değişiklik yapılmasına da izin veren yazılım türüdür.:
Geçici Kullanımı, Yazılımlar (Trial): Önceden belirlenmiş bir kullanım süresi (15 gün, 30 gün gibi) bulunan yazılımlardır.
Demo Yazılımlar: Tanıtım amacıyla ürünün belirli özelliklerinin kısıtlanmış olarak kullanıcılara sunulduğu bir lisans türüdür.
Geliştirme Aşaması (Beta): Henüz tamamlanmamış, ama bazı özellikleri kullanılabilen yazılımlardır. Kullanıcılar deneme yaptıkça ortaya çıkan hataların tespit edilmesi amaçlanır.
Ücretli (Lisanslı) Yazılım: Kullanmak için gerekli lisans ücretinin ödenmesi gereken yazılımlardır. Kullanım, dağıtım, kopyalama gibi durumlar için lisans sözleşmesinde belirtilen kurallar geçerlidir.

Beğen  38
Yazar

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yapılan Yorumlar ( 44 )